Maistossa yksi niistä oluista, jonka kautta aikoinaan ihastuin humaloidumpien ale oluiden maailman. Miten BrewDogin Punk IPA maistuu nykyään, kun sitä ajan kanssa fiilistelee?

Oluen taustat

Vuonna 2007 perustettu skotlantilainen BrewDogin panimo on noussut nopeasti suureksi brändiksi ennakkoluulottomien oluidensa, ja sen jälkeen myös muun muassa baariensa voimalla, joita tällä hetkellä on yhteensä 46 kappaletta 13 eri maassa. Punk IPA on yksi BrewDogin viidestä ”headliner” oluista, panimon lippulaiva sekä eniten myyty craft-olut Britanniassa ja Skandinaviassa. Panimon oluet ja brändäys on sen verran hyvin onnistuneet, että mielenkiinto uutuuksia kohtaan on omalla kohdalla taattu.

Punk IPAn alkuperäistä reseptiä on hieman rukattu uuteen uskoon humalien osalta 2009 vuoden loppupuolella ja samalla prosentit tipahtivat 6,0% -> 5,6%. Alkon vakiovalikoimaan Punk IPA on kuulunut vuodesta 2013 ja löytyypä kyseisestä oluesta myös beer making kittejä, joilla pitäisi pystyä valmistamaan aidon makuista Punk IPAa kotioloissa. Näyttää löytyvän Verkkokauppa.comin valikoimasta, lieneekö kukaan kokeillut? Humalina reseptin mukaan chinook, ahtanum, amarillo, cascade, simcoe sekä nelson sauvin ja katkeruutta 35 EBUa.

Tuote maistoon

Punk IPA on lasiin kaatuessaan väriltään kevyen samea, mutta samalla myös kirkkaan kullankeltainen. Kaunis melko isokuplainen vaahto katoaa vähitellen jättäen kevyttä pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on olemukseltaan raikas ja tuo esille reilusti trooppista hedelmää, kukkaisuutta, greippiä, sitrusta ja havuista humalaa.

Makumaailma on yllättävän täyteläinen prosentteihin nähden. Tällaisia tuotteita juodessa ymmärtää eduskunnan kannan, että olisihan se aivan väärin saada maitokaupasta näinkin ”vahvoja” oluita. Alkumaku on lähes kermaisen pehmeä sekä kesäisen raikas, jonka jälkeen tulee varsin mukava kattaus trooppista hedelmäsalaattia greipillä ja sitruksella ryyditettynä. Humalan havuisuus ja pihkaisuus on mukana tasapainoisesti, mutta mikään humalapommi tämä ei ole, vaikka ilmeisesti kuivahumalaa onkin käytetty reippaammalla kädellä, jotta hedelmäisyys tulisi kunnolla esille. Hiilihapot ovat balanssissa muuhun runkoon ja makumaailmaan nähden. Jälkimaku on pehmeän kuiva ja suu jää kaipaamaan lisää kostuketta.

Moneen hyvään nykypäivän IPAan nähden Punk IPA on selkeästi pehmeämpi ja maltillisemmin humaloitu, mikä tekee siitä jopa aavistuksen tylsän. Makupaletti ja suutuntuma tuotteessa on kuitenkin edelleen kunnossa, ja omaan makuhermoon tämä herkullinen keitos kyllä uppoaa useampanakin annoksena pitkin iltaa. Itselle Punk IPA oli aikoinaan portti humaloidumpien oluiden maailmaan, ja siihen tämä olut toimii edelleenkin varsin oivallisena esimerkkinä, tarjoten IPA kokemuksen pehmeässä muodossa. Hinta Alkossa 0,33 pullolle on 3,39€ ja ainakin tilausvalikoiman kautta saatavalle puolen litran tölkille 4,30€, joten hinta-laatusuhde on kyllä ihan kohdillaan Alkon tuotteeksi.

Punk genressä Punk IPA ei aivan räkäisintä brittipunkkia edusta, mutta esimerkiksi jenkkiläisen Ramonesin 70-luvun lopulla julkaistujen ensimmäisten levyjen popahtava punk-rock uppoaa varsin hyvin tämän oluen kaveriksi. Eräänlainen uranuurtaja oli myös kyseinen bändi aikoinaan omalla rintamallaan.

Niin ja vastaus otsikon kysymykseen, kyllä tämä uudenajan klassikon nimen täyttää IPA-rintamalla.

Pisteet 4/5

– Jani Putula